maanantai 13. kesäkuuta 2022

Ahmed, Ujuni ja Hirvonen, Elina

Ujuni Ahmed ja Elina Hirvonen: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin
WSOY, 2022
Luin ~ 12.6.2022Kuvaus:
Henkilökohtainen puheenvuoro vapaudesta, omaksi itseksi tulemisesta ja odotusten ylittämisestä.
Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on Elina Hirvosen ja Ujuni Ahmedin teos siitä, millaista on ollut kasvaa naiseksi Suomessa, kun on muuttanut tänne Mogadishusta 3-vuotiaana? Ahmed kutsuu kuulemaan kokemuksia ja keskustelemaan teemoista, joista on maahanmuuttajataustaisena naisena suomalaisessa yhteiskunnassa vaikea puhua.
”Vuonna 2019 jätimme kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin selkeämpää lakia tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi. Sinä päivänä laitoin huivin päähän. En muiden paineesta, vaan koska halusin lähettää viestin. Myös tämän näköisillä tytöillä on mahdollisuus vaikuttaa, tulla kuulluiksi ja muuttaa maailmaa.”
Elina Hirvonen (s. 1975) on kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvien tekijä. Ujuni Ahmed (s. 1987) ihmisoikeusvaikuttaja. Hän on puhunut erityisesti naisten sukuelinten silpomista sekä kunniaan liittyvää rajoittamista ja väkivaltaa vastaan. Helmikuussa 2020 hän sai Suomen PENin sananvapauspalkinnon.


Kommentti:

Tärkeä kirja. Sitaatti, joka kuvaa paljon: "Uskomus, että naisia täytyy kontrolloida (islamin varjolla), on paljon vahvempi kuin itse uskonto. Tahtotila alistaa naista on paljon vahvempi kuin itse islam, ja paljon vahvempi kuin koko kulttuuri ja historia, jolla sitä perustellaan.
Kirja antoi paljon ajattelemisen aihetta.
( 226 sivua.)

Ei kommentteja: