tiistai 28. tammikuuta 2020

Hiraide, Takashi: Kissavieras

Takashi Hiraide: Kissavieras
Japaninkiel. alkuteos Neko no Kyaku, 2001
Suom. Raisa Porrasmaa
Kustantamo Schildts & Söderströms, 2016
Luin ~ 28.1.2020



Kuvaus: (kustantajan)

Tokion laitamilla, pienessä talossa asuu kolmikymppinen pariskunta. He ovat kirjailijoita ja työskentelevät kotoa käsin. Eräänä päivänä heidän pihalleen tassuttelee kissa, vastaansanomattoman kiehtova olento, joka saa heidät kohottamaan katseensa kirjoituspöydästä. Kissa kyläilee seuraavanakin päivänä, ja sitä seuraavana ja sitä seuraavana. Eläin ilahduttaa, ja arki muuttuu uuden tuttavuuden myötä. Elämä tuntuu toiveikkaalta, sillä kissa tuo siihen uutta eloa: pariskunta kertoo päivittäin eläimen edesottamuksista toisilleen. Sitten tapahtuu jotain, joka muuttaa kaiken.
Kissavieras on kaunis ja viisas mutta eleetön romaani, joka saa katsomaan elämää uusin silmin. Se on ollut myyntimenestys Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, ja maailmanvalloitus jatkuu.


Kommentti:

Kirjasta tulee mieleen sellaisia sanoja kuin viehättävä, ilmava, jopa herkkä.
Jostain syystä luulin tämän kirjan kertovan Chibi-kissan edesottamuksista enemmänkin, ja niitä odotellessa en oikein päässyt kirjan tarinaan ja tunnelmaan kunnolla sisälle. Tämä kirja olisi ansainnut vähän rauhallisemman hetken lukea, mutta olin itse sellaisessa mielentilassa, etten vain voinut riittävästi laskeutua kirjan tunnelmiin ja antaa sille sen ansaitsemaa aikaa. Hieno kirja.

Hauska sattuma: tämä kirja mainittiin Minäpäivät -kirjassa, jonka luin vähän aikaa sitten.


(152 sivua.)

Ei kommentteja: