maanantai 18. huhtikuuta 2022

Laurén, Anna-Lena & Lodenius, Peter: Ukraina - rajamaa

Anna-Lena Laurén & Peter Lodenius: Ukraina - rajamaa
Ukraina, Gränslandet, 2015
Suom. Liisa Ryömä ja Robert Ryömä
Teos & Schildts & Söderströms, 2015
Luin ~ 17.4.2022


Kuvaus:

Mitä Ukrainassa oikein tapahtui vuonna 2014? Laajat mielenosoitukset ja verilöyly Kiovassa johtivat siihen, että presidentti Janukovyts lähti maasta. Monet ajattelivat, että tie Eurooppaan oli nyt auki. Sittemmin Ukraina on tehnyt liitännäissopimuksen EU:n kanssa, mutta samalla menettänyt Krimin niemimaan ja osittain hallinnan Itä- Ukrainassa. Ukrainasta on tullut kansainvälinen vedenjakaja, joka laukaisi syvän ja peruuttamattoman kriisin Venäjän ja lännen välillä.
Hufvudstadsbladetin ja Svenska Dagbladetin ulkomaankirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén on ollut tapahtumaketjun alusta lähtien paikalla vuoroin Kiovassa, vuoroin Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Tässä kirjassa hän kertoo tapaamistaan ihmisistä ja kokemuksistaan kentältä, tilanteista ja paikoista.
Kirjan toinen tekijä, toimittaja Peter Lodenius laatii taustoituksen niin aiemmille kuin myöhemmillekin tapahtumille Ukrainassa. Lodeniuksella on pitkä kokemus Itä- ja Keski-Euroopasta. Hän on kirjoittanut kirjan Ukraina i Europas mitt.


Kommentti:

Sattuneista syistä kiinnostaa lukea, mitä siellä Ukrainassa on oikein tapahtunut viime vuosina. Tämä kirja on painettu v. 2015, joten Krimin valtauksen ja tämän kevään sodan välistä ajanjaksoa ei tässä käsitellä ja paljon kysymyksiä jää ilmaan.
Venälä'istä mentaliteettia tässä toki avataan. Kirjailija tuntee monia venäläisiä, mutta aiheesta Ukraina on oikeastaan mahdoton puhua, koska jotkin asiat eivät vain tavoita. Heillä on järkkymättömän syvä vakaumus siitä, että jossain on aina jokin ulkopuolinen voima, joka vaikuttaa taustalla. Taistelu on lopulta aina näiden suurten voimien välinen, ei ihmisten.
Ja lopulta kaiken takana on länsi, siis USA.

(129 sivua.)

Ei kommentteja: