perjantai 9. syyskuuta 2022

Prose, Nita: Huonesiivooja

Nita Prose: Huonesiivooja
The Maid, 2022
Suom. Katariina Kallio
Bazar Kustannus Oy (WSOY), 2022
Luin ~ 8.9.2022Kuvaus:

Nita Prosen Huonesiivooja-romaanissa ihastuttavan omintakeisen huonesiivoojan maailma kääntyy ylösalaisin, kun hän päätyy selvittämään hotellissa tapahtunutta murhaa.
Molly Gray työskentelee hotellin huonesiivoojana. Työssään hän loistaa millimetrintarkan siivousjälkensä ja virheettömän etikettinsä vuoksi. Molly ei kuitenkaan ole kuin muut ihmiset. Hän kamppailee sosiaalisten taitojensa kanssa ja tulkitsee usein väärin muita ihmisiä. Aikaisemmin Mollyn isoäiti auttoi ja antoi Mollylle yksinkertaiset säännöt, joiden mukaan elää elämäänsä. Mutta isoäiti on nyt kuollut.
Mollyn järjestelmällinen elämä kääntyy ylösalaisin, kun hotellin vakiovieras, herra Black, löytyy sviitistään murhattuna. Ennen kuin Molly ehtii kissaa sanoa, on hän poliisin pääepäilty. Kummallisten tapahtumien keskipisteeseen päätynyt Molly joutuu selvittämään, mitä herra Blackille oikein tapahtui. Ennen kuin on liian myöhäistä.
Nita Prosen Huonesiivooja on suljetun paikan murhamysteeri, mutta myös sydäntä lämmittävä tarina siitä, millaista on olla kuin kuka tahansa meistä ja silti täysin erilainen.


Kommentti:

Pidin tietenkin siitä, että päähenkilö oli hieman epätavallinen henkilö, siivooja-Molly, jonka sosiaaliset taidot ovat hyvin rajoittuneet. Valitettavasti Molly jäi kuitenkin minulle melko haaleaksi hahmoksi, joka ei oikein herännyt lopultakaan eloon. Sympaattinen tarina, tottakai, mutta lopulta vähän simppeli sittenkin.
Jotenkin lukiessa tuli mieleen, että tätä oli kirjoitettu vähän kuin käsikirjoitukseksi elokuvalle tai sarjalle, eli henkilöhahmot ja juonenkäänteet olivat jotenkin vähän laskelmoidun oloisia.
Mollysta tuli mieleen Eleanor kirjasta (Gail Honeyman): Eleanorille kuuluu ihan hyvää - ja Eleanorista haluaisin kuulla vielä lisää!

(335 sivua.)

Ei kommentteja: