maanantai 12. syyskuuta 2022

Nissinen, Camilla: Meitä vastaan rikkoneet

Camilla Nissinen: Meitä vastaan rikkoneet
Tammi (WSOY), 2022
Luin ~ 12.9.2022Kuvaus:

Herkkä ja väkevä romaani kokoaa yhteen sirpaleita lapsuudesta Jehovan todistajissa ja aikuisuudesta sairaalaosastolla. Nuoren naisen selviytymistarina kuvaa monivivahteisesti, millaista on sairastua ja kuulua eristävään yhteisöön, jonka totuus ei kestä kysymyksiä.
Silja tekee kaikkensa ollakseen kunnon Jehovan todistaja. Kun maailmalliset luokkatoverit kirmaavat urheilukentillä, ala-asteikäisen tytön kenttäpäivät kuluvat ovelta ovelle kiertäen Vartiotorni kourassa. Mutta Silja ei voi olla miettimättä, mitä pahaa joulussa on, miksi opiskelu on synti ja miten heikoimpien puolia pitävä Aapo-ihastus ei voisi päästä paratiisiin. Ankara äiti laittaa kysymyksille tiukasti pisteen; kunnon kristitty ei epäile. Kontrolli oman elämän kulusta on minimissä, ja Siljan on löydettävä hallinnantunne muualta – vaikka se veisi kymmenen vuotta myöhemmin syömishäiriöklinikalle.


Kommentti:

Surullisen aidontuntuinen kuvaus uskonnollisen ryhmän paineiden aiheuttamista traumoista. Lisäksi tämä on karu kuvaus syömishäiriöstä. Vaikka kirjassa kuvattiin kahta näinkin ankeaa asiaa, tunnelma kirjassa ei ollut lopulta liian synkkä, vaan ainakin itselleni jäi tästä varovaisen valoisa olo. Päähenkilön elämässä saattaa tapahtua käänteitä. Tykkäsin kirjasta valtavasti, samaistumiskohtia löytyi monta.
Loppuratkaisu oli mielestäni tyylikäs ja sopi tarinaan.
Tämä on todella hieno esikoisteos!

(375 sivua.)

Ei kommentteja: