perjantai 15. tammikuuta 2021

 Marja-Leena Tiainen: Rakas Mikael

Tammi, 1999

Luin ~ 14.1.2021





Kuvaus: 

16-vuotias Mikael on kuollut törmäiltyään päihtyneenä polkupyörällään - mutta toimii "enkelinä" romaanin kertojana. Poikaa jäävät kaipaamaan kaverit, isoveli Tuomas, yläluokkaiset vanhemmat - ja köyhistä oloista oleva Roosa, 15-vuotias, joka odottaa Mikaelin lasta. Miken vanhemmat näkevät syntymättömässä lapsessa Mikaelin ja yrittävät ostaa vauvan itselleen. Roosa taistelee abortin ja lapsen pitämisen välillä. Kaikki surevat Mikaelia, mutta kaveruuden turvaverkko pitää. 

- Topelius-palkinto v. 1999.

 - Lukeutuu kirjoihin, joissa sielu jää vaeltamaan onnettomuuden tai sairauden jälkeen, kun päähenkilö itse on kuollut/kuolemaisillaan.


Kommentti:

Tavoitteena on lukea välillä myös lasten- tai nuortenkirjoja. Usein sellaisiksi taitaa valikoitua hieman vanhempia teoksia. 1990-luvulla kirjoitetut kirjat ovat aika lailla oma lukunsa, sillä niissä olaan suht lähellä nykyaikaa, mutta silti kovin moni asia on tyystin muuttunut.

Näkökulma oli kieltämättä hiukan erikoinen, kun kuollut Mikael toimii kertojana ja hänellä on tietysti hyvin objektiivinen näkemys asioista. 

Mielenkiintoinen kurkistus 90-luvun asennemaailmaan.

(263 sivua.)

Ei kommentteja: