maanantai 23. maaliskuuta 2020

Ng, Celeste: Olisi jotain kerrottavaa

Celeste Ng: Olisi jotain kerrottavaa
Everything I Never Told You, 2014
Suom. Sari Karhulahti
Gummerus, 2020
Luin ~ 23.3.2020




Kuvaus:

Leet ovat naapurustonsa ainoa kiinalaisamerikkalainen perhe 1970-luvun Ohiossa. Kolmen lapsen joukosta Lydia on vanhempiensa suosikki. Hänen vanhempansa ovat varmoja, että Lydia saavuttaa kaiken, mitä he itse eivät ole voineet tavoitella.
Kun Lydia löytyy hukkuneena, perhe särkyy. On kuin Lydia olisi ollut haurasta perhettä koossapitävä voima. Mikä johti Lydian kuolemaan, ja mitä sinä yönä oikeastaan tapahtui?
Olisi jotain kerrottavaa on romaani siitä, miten ääneen lausumattomat toiveet voivat luoda kuilun ihmisten välille ja miten pienistä asioista kasvaa hiljaisuudessa isoja. Se on riipaiseva kuvaus kahden kulttuurin välillä elämisestä ja vanhempien lapsilleen asettamista odotuksista.



Kommentti:

Tässä kirjassa kirjailija onnistui kyllä todella hyvin avaamaan eri henkilöiden kautta Lydian kuolemaan johtaneet syyt. Hyvä mysteeri.
Miten helppoa onkaan olettaa asioita toisista ihmisistä ja muodostaa mielipiteensä näiden oletusten perusteella. Vaikka sen näkee toisten kohdalla niin selvästi ja vaikka niin palavasti itse toivoisi, etteivät muut tekisi niin omalla kohdalla. Tai miten toisen sanomiset voikaan ymmärtää väärin, etenkin kun ne osuvat joihinkin omiin kipupisteisiin. Ja miten valtavia, traagisia tapahtumasarjoja voi pienistä väärinkäsityksistä seuratakaan.

(285 sivua.)

2 kommenttia:

Mai Laakso kirjoitti...

Tykkäsin ensimmäisestä kirjasta ja tämä odottaa minua kirjastossa. Katsotaanpa kuinka pitkään siinä menee ennen kuin tulee lukuun. Optimistisesti ajatellen toukokuussa, pessimistisesti ajatellen kesäkuussa.

Helmis itse kirjoitti...

Tykkäsin tästä kirjasta jopa enemmän kuin siitä Tulenarkoja Asioita-kirjasta. Saattoi tietysti olla muutenkin otollinen aika juuri tälle kirjalle.
Ei se kirjasta tykkääminen ole aina kovinkaan loogisesti perusteltua ainakaan itselläni :D.
Joo, saas nähdä, milloin taas päästään kirjastoon, onneksi mulla on aina monta kymmentä kirjaa (osa toki nuotteja + elokuvia) lainassa ja nytkin ehdin vähän hamstrata.
JA jokohan nyt saisi luettua niitä oman kirjahyllyn lukemattomia kirjoja...?!