maanantai 30. maaliskuuta 2020

Leyson, Leon: Poika joka pelastui

Leon Leyson: Poika joka pelastui - Schindlerin listan kuopus
The Boy on the Wooden Box, 2013
Suom. Annika Eräpuro
Tammi, 2014
Luin ~ 30.3.2020


Kuvaus: (kustantajan)

Koskettava, maailmalla huikeaa kiinnostusta herättänyt tarina pienestä puolalaispojasta, joka selviytyi holokaustista Oskar Schindlerin avulla. Väkevä lukukokemus avaa pienen pojan näkökulman toisen maailmansodan aikaisiin juutalaisvainoihin.
Leon Leyson oli vain kymmenvuotias, kun natsit valtasivat Puolan ja hänen perheensä pakotettiin Krakovan gettoon. Uskomattoman tuurin, sinnikkyyden ja rohkeuden avulla poika selvisi natsien vainoista. Leysonin seitsenhenkisestä juutalaisperheestä viisi pelastui Oskar Schindlerin avulla. Poika joka pelastui on ainoa Schindlerin pelastaman lapsen kirjoittama muistelma. Kertomus vangitsee ainutlaatuisella tavalla pienen pojan viattomuuden äärimmäisessä ahdingossa.
Tämä Steven Spielbergin henkilökohtaisesti suosittelema muistelmateos julkaistaan suomeksi Vainojen uhrien muistopäivänä 27.1.2014.


Kommentti:
Nyt on kyllä vaikea keskittyä yhtään mihinkään lukemiseen. Monta aloitin, tämän hitaasti kahlasin, mutta eipä oikein syventymisestä voi puhua. Korona ja karanteeniasiat vievät ajatukset aika hitaiksi.

(246 s.)

2 kommenttia:

Mai Laakso kirjoitti...

Todella hyvä muistelmateos, jossa on myös kuvia. Kun Leyson pääsi sodan jaloista Yhdysvaltoihin, hän oli todella ihmeissään mustiin kohdistuvasta rasismista. Leyson meni bussissa istumaan taakse, mutta hänet ajettiin sieltä pois ja sanottiin, että siellä istuu nee-t. Mustilla oli myös omat puistonpenkit, sairaalat, koulut jne.
Kun itse on kokemut julman rasismin, sillä Saksassa juutalaisia kohdeltiin samalla lailla kuin Yhdysvalloissa mustia, kokee sympatiaa heitä kohtaan, joita kohdellaan samoin. Natsit menivät rasismissaan vieläkin pitemmälle, kun he halusivat tuhota kaikki juutalaiset, mustalaiset, vammaiset, poliittiset vangit.
Toivottavasti luet tämän tarinan.

Helmis kirjoitti...

Kyllä luin kirjan, nyt vain oli sellainen päivä omassa päässäni, ettei ollut oikein mitään sanottavaa. / Helmis