maanantai 3. lokakuuta 2022

Rudberg, Denise: Vaarallinen yhteys

Denise Rudberg: Vaarallinen yhteys
Liittolaiset-sarja, 2. osa
En andra allians, 2020
Suom. Anu Koivunen
Into Kustannus Oy, 2021
Luin ~ 3.10.2022



Kuvaus:

Vaarallinen yhteys on Tukholmaan sijoittuva historiallinen vakoojaromaani toisen maailmansodan tapahtumista, jossa myös Suomen ja Viron kohtalot ovat osana juonenkäänteitä.
Tositapahtumiin ja paikkoihin perustuvan Liittolaiset-sarjan päähenkilöinä on kiehtova, taitava ja rohkea naiskolmikko, joka työskentelee armeijan tiedustelukeskuksessa salakoodien purkajina. Heidän esikuvinaan ovat kirjailijan virolaiset ja ruotsalaiset isoäidit.
Vaarallinen yhteys jatkaa siitä mihin Liittolaiset-sarjan ensimmäinen osa Salainen koodi päättyi. Sarjan ensimmäisessä osassa Iris pakeni henkensä uhalla Virosta Tukholmaan. Nyt saksalaiset painostavat Ruotsin hallitusta yhteistyöhön miehityksen välttämiseksi ja salakoodit paljastavat Operaatio Barbarossan.


Kommentti:

Valitettavasti tämä sarja on ollut pettymys. Odotin kevyehköä vakoojatarinaa ja mielenkiintoista uutta näkökulmaa toiseen maailmansotaan, koska tapahtumat sijoittuvat naapuriimme Ruotsiin. Tämä ei kuitenkaan keskity oikeasti mihinkään vakooja- tai tiedustelupalveluasioihin, vaan on mielestäni keskinkertaista heikompi höttötarina, jossa useinkin aika kankeaa dialogia.
Tuntuu erikoiselta, ettei todellisiin tapahtumiin ja paikkoihin perustuva tarina ole saanut tämän kummempia kehyksiä.
Kolmas osa olisi vielä jäljellä ja harmittaa jatkaa, koska teksti ei ole kovin tasokasta. Toisaalta olisi harmillista jättää päätösosa lukematta, vaikka kiinnostus päähenkilöiden elämää kohtaan onkin jo aiemmasta melkoisesti laantunut. Tämä ei oikeastaan ole aikani arvoinen sarja.

(284 sivua.)

Ei kommentteja: