tiistai 6. huhtikuuta 2021

Chishugi, Leah: Pitkä matka paratiisiin

 Leah Chishugi: Pitkä matka paratiisiin - Pako Ruandan kansanmurhan keskeltä

A Long Way From Paradise - Surviving the Rwandan Genocide, 2020

Suom. Anu Nyyssönen

Like Kustannus Oy, 2011

Luin ~ 6.4.2021



Kuvaus: 

Leah Chishugi (s.1974) selvisi hengissä Ruandan kansanmurhasta. Hän varttui itäisessä Kongossa, mutta muutti 16-vuotiaana Ruandan pääkaupunkiin Kigaliin. Chishugi löysi töitä mallina, meni naimisiin ja synnytti pojan. Vuonna 1994 hutu-kapinalliset vangitsivat hänet. Hän haavoittui ja hänen isänsä tapettiin. Chishugi jäi virumaan henkitoreissaan ruumiskasaan, josta hän kuitenkin onnistui karkaamaan viimeisillä voimillaan. Hän onnistui pakenemaan Ugandan kautta Etelä-Afrikkaan ja lopulta Isoon-Britanniaan, josta sai turvapaikan.

Englantiin saapumisensa jälkeen Leah Chishugi löysi elämänsä tarkoituksen toisten auttamisesta. Hän perusti Everything is a Benefit -hyväntekeväisyysjärjestön, jonka tavoitteena on tukea Kongon itäosissa asuvia naisia ja lapsia.

Kommentti:

Katsoimme tv:stä (Netflix?) Black Earth Rising-sarjaa, joka kertoi Ruandan kansanmurhasta pelastuneesta ja siihen osallistuneista. Sattumalta minulla oli lainassa tämä kirja, joten otin kirjan lukeakseni ja tutustuakseni aiheeseen. Koskettava selviytymistarina.  Tuntuu niin käsittämättömältä, että näitä kansanmurhia on tapahtunut ja tapahtuu nytkin eri puolilla maapalloa. Miten paljon pahaa ihmiset tekevät toisilleen. Miksei niitä saada loppumaan.

Ja toki mietityttää oma paikka. Mitä voisimme tehdä? Mitä meidän pitäisi tehdä? Tuntuu pahalta sulkea silmät, ja kuitenkaan maailmaan pahuutta ei oikein jaksa ottaa vastaan, vaan oma elämä ja sen (sinänsä pienet, mutta myös suuret) ongelmat vievät huomion ja ajan. 

Kyllä tekee mieli aina välillä muistuttaa itselleen, miten hyvin meidän asiamme nyt ovat. 

Ai niin; vähän oudoksutti, miksiköhän kirjan nimi oli käännetty "matka paratiisiin", kun se englanniksi on From Paradise eli paratiisista

(356 sivua.)



1 kommentti:

Mai Laakso kirjoitti...

Todella koskettava muistelmateos.