lauantai 1. kesäkuuta 2019

Mattila-Laine, Satu: Myyty tyttö

Satu Mattila-Laine: Myyty tyttö

Warelia, 2019

Luin ~ 1.6.2019



Kuvaus: (kustantajan)

"Lempin oli astuttava eteen. Lempi kuunteli kuin unessa, kun hinnasta sovittiin: kolmekymmentä, kaksikymmentäviisi, kaksikymmentä markkaa. Jokaisen tarjouksen Lempi joutui nieleskelemään, jotta olisi pysynyt kuivin silmin. Eikä hän ihan pystynyt olemaan itkemättä."
Orpo Lempi joutuu huutokauppaan. Hänet myydään ylläpidosta vähiten rahaa vaativalle Lassilan isännälle.
1910-luvun Suomessa huutolaisen arki on puurtamista, mutta Lempi pääsee kuitenkin kouluun kuuntelemaan Amanda-opettajattaren kertomuksia. Kirjojen tarinat tuovat Lempin elämään hetken helpotuksen.
Lassilan talossa raataa myös toinen huutolainen, komea poika Aarne. Kova työ ja epäoikeudenmukainen kohtelu kalvavat erityisesti Aarnea. Ne johtavat peruuttamattomaan konfliktiin isännän ja huutolaisten välille.


Kommentti:

Koitan olla lukematta liian tarkkoja juonipaljastuksia ennen kirjan lukemista. Tällä kertaa olisi varmaan ollut hyötyä siitä, että olisin muistanut (huomannut) kirjan olevan nuorille suunnattu. Kirjan iso teksti ja tyyli toki viittasivat siihen, mutta en silti tajunnut asiaa ja se ehkä vähän häiritsi lukemista. Lukiessa mietin, onko tämä lapsen kirjoittama vai lapselle tarkoitettu, sen verran selkokielinen ja vähän satumainenkin kirja oli, nykykielinen Anni Swan-tarina.
Etukäteen ajattelin, että tässä tulee vähän painavampi paketti huutolaisilmiöstä, mutta sitä kirja ei suinkaan ollut. Voi suositella lapsille ja nuorille!
(147 sivua.)

Ei kommentteja: