perjantai 5. tammikuuta 2018

Behm, Jukka: Pehmolelutyttö

jukka behm: pehmolelutyttö

WSOY, 2017

Luin ~ 5.1.2018



Kuvaus:

Emilialla on salaisuus, jonka hän kertoo vain pehmoleluilleen. Hän myy aikaansa miehille - tuntemattomille aikuisille miehille, jotka ihailevat hänen kuviaan netissä. Rahanteko tuntuu ällistyttävän helpolta.

Pehmolelutytön silmin raikkaan analyysin kohteeksi joutuvat niin oma perhe kuin kaveritkin, koko nykyhetki, jossa aikuiset koettavat olla nuoria ja nuoret aikuisia. Pikkuhiljaa Emilia sukeltaa yhä syvemmälle peliin, jossa kuvittelee olevansa vallankäyttäjä, kunnes on kadota itseltään.

Jukka Behmin Pehmolelutyttö voitti WSOY:n Tuhat ja yksi tarinaa -kirjoituskilpailun. Raati kuvaili käsikirjoitusta näin: "Kilpailun voittajateos on teksti, joka on pohdituttavaa, rouheaa nykykirjallisuutta. Se uskaltaa väittää, uskaltaa olla törkeä, uskaltaa ottaa kulman, joka ei välttämättä ole myötämielinen lukijaa kohtaan. Lukijana tekee mieli vuoroin ravistella, vuoroin halata kirjaa ja sen nuorta kertojaa."


Kommentti:

Varsin mielenkiintoinen kirja. En ollut ihan varma, haluanko lukea tämän, koska pelkäsin, että on karmivaa luettavaa. Mutta ilman karmeuksia tämä kyllä puhutteli. Äitinä joutui myös vähän katsomaan peiliin, miten (nyky)aikuiset voivatkaan olla niin pihalla omasta elämästään ja perheestään?
Mitä siellä netissä tapahtuukaan.. Mitä me itse kukin sieltä haemme - ja löydämme vaikkemme hakisikaan. En silti ole ihan varma, haluanko oman 14-vuotiaan tyttäreni vielä lukevan tätä. Ehkä asioista kannattaa vielä vain jutella enemmän.
Mielenkiintoinen kertojaratkaisu, joka toimi kyllä hyvin. Lisäksi kirja oli siitä hyvä, ettei se vain esitellyt nuoren muista irtonaista elämää, joka laittaa aina ihmettelemään, missä ne aikuiset oikein ovat. Tässä tosiaan kyllä kerrottiin myös, miksi aikuiset (vanhemmat) eivät mitään huomanneet. Suosittelen.

Laitoin tuohon tunnisteeksi myös 'nuoret aikuiset, vaikka kai siinä voisi olla myös nuortenkirja?

(202 sivua)
Vielä kommentti: Hyvin alkanut lukuvuosi. 5.1. luettuna jo kolme hyvää kirjaa!:)

Ei kommentteja: