tiistai 9. toukokuuta 2023

Nykvist, Mikaela: Savua taivaalla

Mikaela Nykvist: Savua taivaalla
Rök i fjärran, 2018
Suom. Britt-Marie Norrgård
SAGA Egmont, 2021
Luin ~ 9.5.2023Kuvaus:

On vuosi 1852, kesä on harvinaisen lämmin ja vesi loppuu kaivoista. Juuri silloin joku on huoleton tulen kanssa – ja päivän päätyttyä Waasa on palanut maan tasalle. Elna on peltotöissä, kun hän huomaa, että palaa. Elna selviää palavasta helvetistä, mutta matka jää pysyvästi hänen mieleensä. Amalia puolestaan istuu peilin edessä, kun piika varoittaa lähestyvästä palosta.
Elna ja Amalia päätyvät samaan paikkaan Runsorin kylään, jossa Alfred ottaa pakenevan kaksikon huomaansa. Kaupungin jälleenrakennus kestää kauan, ja monet päätökset ovat poliittisia.
Savua taivaalla on historiallisiin tapahtumiin perustuva kertomus rakkaudesta, luokkaeroista ja yhteen kietoutuvista kohtaloista. Teos aloittaa Runsor-sarjan.
Rakkautta, kuolemaa ja suuria tunteita. 1800-luvun Vaasaan sijoittuva Runsor-trilogia seuraa yhden suvun vaiheita läpi Vaasan palon ja suurten nälkävuosien.


Kommentti:

Löysin kirjastosta tämän sarjan kakkososan ja kiinnoistuin takaliepeessä mainitusta yhteydestä Ahvenanmaahan, joten varasin sitten myös tämän ykkösosan. Tarina on mielenkiintoinen, mutta jonkin verran kirjoitustyyli ja suomennos hämmentävät.
En ole aivan varma, johtuuko hieman lapsenomainen kerronta halusta tavoittaa vanha aika vain ontuuko käännös, mutta aika paljon tekstissä on suoranaisia kielioppivirheitä ja mielestäni ontuvaa käännöstyötä. Oletan, että suomentaja ei ole äidinkieleltään suomenkielinen.
Aion kyllä lukea toisenkin osan, jotta pääsen sinne Ahvenanmaalle.
(291 sivua.)

Ei kommentteja: