perjantai 17. heinäkuuta 2020

Schulman, Alex: Polta nämä kirjeet

Alex Schulman: Polta nämä kirjeet
Alkuteos: Bränn alla mina brev, 2018
Suom. Jaana Nikula
Otava, Nemo kustannus, 2020
Luin ~ 17.7.2020




Kuvaus:

Kolme aikatasoa, kolme sukupolvea, yksi salaisuus.
Rajun perheriidan jälkeen Alex ymmärtää kantavansa sisällään selittämätöntä vihaa. Hänen lapsensa pelkäävät isäänsä, ja hänen vaimonsa kärsii miehensä raivonpuuskista. Alex alkaa etsiä sukunsa menneisyydestä selitystä käytökselleen.
Tosipohjaisessa romaanissaan Alex Schulman yhdistää mestarillisesti lapsuusmuistonsa ja sukunsa aidot kirjeet dramaattiseen kolmiodraamaan, jonka seuraukset säteilevät yli sukupolvien.


Kommentti:

Tämä on hieno kirja, vaikka lukeminen etukäteen vähän arveluttikin. Alex Schulman kirjoittaa perhesalaisuuksia auki, mutta avoimuudestaan huolimatta tämä on hyvin hienotunteinen.
Kirjassa siis kerrotaan Alex Schulmanin kuuluisien isovanhempien tarina vuosikymmenien takaisesta kolmiodraamasta lähtien. Schulman kirjoittaa toki hyvin intiimeistä tapahtumista, mutta mielestäni hän pysyy silti asialinjalla ja riittävän neutraalina. Tällaisessa tekstissä voisi helposti tulla tirkistelyn makua, tai liika puolueellisuus paistaisi läpi, mutta tarina on hyvin kaunis. ja surullinen, etenkin, kun sen vaikutukset selvästi ulottuvat seuraavaan ja sitäkin seuraavaan sukupolveen.

(277 sivua.)

Ei kommentteja: