tiistai 31. tammikuuta 2023

Omaheimo, Raisa: Ratkaisuja läskeille

Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille
S&S, 2022
Luin ~ 31.1.2023



Kuvaus:

Raisa Omaheimon kantaaottava teos Ratkaisuja läskeille tarjoaa pistävän osuvia pohdintoja, ajatuksia herättelevää kuvausta ja tärkeää tietoa kehonormatiivisuudesta ja lihavuudesta.
Miksi läskinä eläminen on pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua? Entä millä tavalla normista poikkeava keho rajoittaa? Millaista on, kun edes hammaslääkärillä ei voi käydä saamatta laihdutusohjeita? Miksi painoindeksi pitäisi poistaa maailmasta? Miltä tuntuu, kun syömistä kommentoidaan ja siihen puututaan? Miksei läskeille ole tuoleja eikä läskin housuissa taskuja? Miksi elokuvan läskin pitää olla joko koominen sivuhenkilö tai epätoivoinen luuseri? Millaista on elää, kun maailma opettaa, että omaa olemusta on syytä selitellä, häivyttää ja hävetä?
Ratkaisuja läskeille on kokoelma kirjoituksia, joita ryydittävät raivo ja huumori. Omaheimo kuljettaa teksteissään rinnakkain omakohtaisia havaintoja ja tutkimustietoa kehonormatiivisuudesta, lihavuuden representaatioista ja rakenteista niiden takana.


Kommentti:

Päällimmäiseksi kirjasta jäi mieleen kiukku. Ymmärrän turhautumisen aiheeseen liittyen, mutta oli aika raskasta luettavaa.
Lopuksi jäin kaipaamaan jonkinlaista yhteenvetoa liittyen muihinkin kehon epätäydellisyyksiin. Kukapa meistä ei olisi joskus kuullut kehoonsa liittyviä kommentteja, kyllä niitä saavat kuulla laihat, lyhyet ja pitkätkin, muista ominaisuuksista puhumattakaan. Mikä tahansa hieman erityinen ominaisuus ihmisellä on, hän saa kuulla toistuvia kommentteja siitä. Jonkun toisen mielestä ne ovat viattomia pikku huomioita, mutta kun kerta toisensa jälkeen saat kommentin vaikkapa hoikkuudesta, ohkaisuudesta ja sitten suorastaan laihuudesta, ei sekään ole kivaa kuultavaa. Tunnettu tosiasia on, että tällaiset aiheuttavat (siis muillakin kuin läskeillä) syömishäiriöitä, itsetunto-ongelmia, sosiaalisten tilanteiden pelkoa jne.
Keskustelua kehorauhasta, kehopositiivisuudesta ja ylipäätään erilaisten kehojen kirjosta kaipaisin lisää.

(188 sivua.)

Ei kommentteja: