keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Archer, Jeffrey: Kruuna vai klaava

Jeffrey Archer: Kruuna vai klaava
Heads You Win, 2018
Suom. Saana Rusi
Sitruuna Kustannus Oy, 2020
Luin ~ 29.3.2022



Kuvaus:

Leningrad, Venäjä, 1968. Alexander Karpenko on syntynyt maansa johtajaksi. Kun KGB murhaa Alexanderin isän, hän pakenee Venäjältä äitinsä kanssa. Satamassa Alexander joutuu valitsemaan, hypätäkö Amerikkaan vai Englantiin menevään rahtilaivaan. Alexander jättää päätöksen kolikon varaan, ja hänen tulevaisuutensa on sinetöity käden käänteessä. Jeffrey Archerin eeppinen tarina kattaa kolmekymmentä vuotta ja kaksi maanosaa. Seuraamme Alexanderin voittojen ja pettymysten siivittämää elämää, kun hän nuorena maahanmuuttajana haluaa asettua uuteen elämään uudessa maailmassa ja elää kahta rinnakkaiselämää Alexina New Yorkissa ja Sashana Lontoossa. Tarinan edetessä molemmat ymmärtävät, että löytääkseen tulevaisuutensa heidän pitää tehdä tilit selviksi menneisyyden kanssa.

Kommentti:

Minulla on pitkään ollutlistalla lukea Jeffrey Archerin sarja (en nyt muista niemä tarkemmin), mutta päätin kuitenkin lukea jonkin yksittäisen kirjan ensin. Ja olipahan aikamoinen seikkailu. Kirjan aihe on myös varsin (tai suorastaan karmivan) ajankohtainen.
Loppuratkaisu on aika mielenkiintoinen, mutta kirjailijan ajatus rinnakkaiselämien ratkaisusta jäi itselleni lopulta hieman hämäräksi.
(509 sivua.)

Ei kommentteja: