lauantai 24. helmikuuta 2018

Sandu, Cristina: Valas nimeltä Goliat

Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat

Otava, 2017

Luin ~ 24.2.2018


Kuvaus:
Nautinnollisen täyteläinen esikoisromaani vie nykypäivän Helsingistä Ceaușescun Romaniaan ja vainottujen kohtaloihin.

Kolmekymppinen Alba on syntynyt ja kasvanut Helsingissä suomalaisen äidin ja romanialaisen isän tyttärenä. Alban suhde isän kotimaahan ei ole yksinkertainen: hän muistaa lapsuuden onnelliset kesälomat paahtavan auringon alla, mutta muistoja varjostavat diktatuurin vuodet salaisuuksineen.

Kun Alba matkustaa romanialaisen isoisänsä hautajaisiin, hän alkaa samalla tutkia sukunsa tarinaa. Alba sukeltaa pienen romanialaiskylän historiaan, jossa osansa on ollut niin maanjäristyksillä, pohjoisesta maasta saapuneella morsiamella kuin maailmaa kiertävällä valaalla.


Kommentti:

Työvoitto. Odotin kirjalta varmaan jotain erilaista, enkä sitten meinannut päästä kirjaan mukaan. Toki olin kipeä ja luin tätä alussa vain muutaman sivun kerrallaan, mutta tarina ei vaan tuntunut lähtevän vetämään eivätkä henkilöt alkaneet kunnolla kiinnostaa.
Luin kuitenkin loppuun ja tavallaan tykkäsin. Mutta enpä tästä oikein paljon osaa sanoa. Välähdyksiä Ceausescun Romaniasta, mutta niitäkin hieman peitellysti ja aika vähän.
Olisin ehkä odottanut, että tämän päivän romanikerjäläiset olisivat nousseet enemmän esille, koska alussa sitäkin sivuttiin. hmmmm....

(265 sivua.)

2 kommenttia:

Sartsa kirjoitti...

Siä löyät luettavaksi noita uusia kirjoja. Miä en viiti mennä kirjastoon, vaan raahaan kirjoja yöpöydälle kirppareilta tms. Siksi ne on aina vanhoja julkaisuja. Nyt on meneillään v.-53 toimitettu kuvakirja. :) Se kertoo Suomen luovutetun alueen kirkoista. Se on tosi mielenkiintonen sekin.

Helmis kirjoitti...

Kyllä mullakin on vanhoja hamstrattuja kirjja, joita en saa ikinä luettua, kun roudaan kirjastosta näitä uudempia. Ne on tietty palautettava, että joku muukin saisi lukea. Liian pitkään jemmaan itselläni kirjaston kirjojakin, kun aina tulee näitä uudempia, jotka pitää lukea "alta pois".
Olispa vaan lukuaikaa enemmän!!!