Elina Heikkilä & Maarit Nurmi: Minä voin mennä!
- Ambomaan ensimmäinen lääkäri Selma Rainio 1873 - 1939
Suomen Lähetysseura, 2015
Luin ~ 15.1.2018
Kuvaus:
Minä voin mennä! -kirja valottaa Selma Rainion elämää uudella tavalla ja kuvaa hänen ainutlaatuista työtään Ambomaalla.
Selma Rainiolla oli suuri haave: hän halusi lääkäriksi. Ajatus oli rohkea, kun Suomessa oli valmistunut vasta yksi naislääkäri ja Selma itse oli käynyt pelkän tyttökoulun.
Vuonna 1908 Selma valmistui lääketieteen lisensiaatiksi viidentenätoista naisena Suomessa. Toive tehdä työtä Suomen kansan hyväksi oli opiskeluaikana muuttunut kutsumukseksi työskennellä lähetyskentällä.
Kun Rainio aloitti lääkärintyönsä vuonna 1908 keskellä nälänhätää, häneltä puuttuivat niin lääkärinvälineet, hoitajat kuin sairaalakin. Jotain sentään oli lähes rajattomasti: potilaita tuli heti ensimmäisenä päivänä yli neljäkymmentä.
Kommenttini:
Kirja sisälsi paljon otteita Selma Rainion kirjeenvaihdosta perheelleen Suomeen.
Olipa mielenkiintoista sukeltaa 1900-luvun alun maailmaan, aikaan, jolloin Suomi kuului vielä Venäjään eikä esim. naisten opiskeleminen yleensäkään ollut itsestäänselvyys. Lääkäriksi opiskeleminen sitten vielä vähemmän. Monenlaisia esteitäkin Selman tielle osui, ja opiskelu kesti todella vuosikausia.
Sitten siirtyminen Afrikkaan sen ajan työoloihin. Kaikki piti käytännössä aloittaa alusta ja hyvin vähäisin varustein. Aluksi suorastaan ilman varusteita ja jopa lääkkeitä - niiden rahtaaminen Suomesta kesti kuukausitolkulla.
Kirja oli kuivahkosti kirjoitettu, mutta kyllä aihe ihan mielenkiintoinen oli.
(309 sivua.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti