maanantai 5. kesäkuuta 2017

Gyasi, Yaa: Matkalla kotiin

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin

Homegoing, ....
Suom. Sari Karhulahti

Otava, 2017

Luin ~ 5.6.2017

Kuvaus: Ylistetty, kiihkeä romaani sisarpuolista, jotka toisistaan tietämättä päätyvät samaan linnoitukseen 1700-luvun Afrikassa: toinen vaimoksi, toinen orjaksi. Effie jää valkoisen kuvernöörin vaimona Ghanaan, kun orjalaiva vie hänen siskopuolensa Esin Yhdysvaltoihin.

Sisarusten jälkeläiset kasvavat kahdella puolen valtamerta. Lumoavien henkilöhahmojen myötä romaani kuvaa ghanalaisten elämää orjakaupan keskellä ja piirtää elävän kuvan mustien amerikkalaisten sukupolvista orjaplantaaseilta Harlemin jazzklubeille ja nykypäivään. Rakkaus kurottaa yli meren, eivätkä sitä pidättele kahleet.

Gyasin värikylläinen kerronta tempaa mukaansa ja kulkee Chimamanda Ngozi Adichien ja Toni Morrisonin jalanjälillä.


Kommentti :
Tämä kirja toteuttaa sen, mikä on usein kiinnostanut. Miten ihmisten tiet eroavat, harhailevat ja aikanaan risteävät taas. Miten pienistä sattumista ja suurista maailman tapahtumista riippuvaisia ihmisten kohtalot usein ovat. Tässä kerrotaan kahden suvun haaran tarina sukupolvi kerrallaan ja onhan se todella mielenkiintoista. Vertauskohtana on Afrikan ja Amerikan mustien kokemusten kehitys (?) viimeisten parin vuosisadan aikana.
Koska kirja käy läpi niin monta sukupolvea, jäävät henkilöt lopulta hieman ohkaisiksi. Juuri, kun pääsin jyvälle henkilöstä ja hänen elämästään, siirryttiin seuraavaan.
Totean siis tykkääväni eemmän kirjoista, joissa päähenkilön elämästä todella kerrotaan ja hänestä tulee lähes elävä hahmo. Tykkäsin kyllä tästä kirjasta, mutta eivät henkilöt välttämättä jää kovin syvästi mieleen, vaikka heidän tarinansa koskettavia ovatkin.

Ei kommentteja: