perjantai 30. syyskuuta 2022

Rudberg, Denise: Salainen koodi

Denise Rudberg: Salainen koodi
Det första chiffret, 2019
Suom. Anu Koivunen
Into Kustannus Oy, 2020
Liittolaiset-sarjan 1. osa
Luin ~ 29.9.2022



Kuvaus:

Tukholma 1939. Kolmen rohkean naisen tiet kohtaavat toisen maailmansodan aikana signaalitiedustelun keskuksena tunnetussa Tukholmassa. Ympärillä riehuva sota koskettaa heitä kaikkia: Signe muuttaa pakon sanelemana maalta kaupunkiin, Elisabeth irtisanoutuu työstään dramaattisten tapahtumien pyörteissä ja Iris pakenee peloissaan Virosta Ruotsiin kahden poikansa kanssa.
Näitä naisia yhdistää yksi erityinen piirre: erinomaiset matemaattiset kyvyt. On vain ajan kysymys, milloin Ruotsin salainen tiedustelu nappaa heidät riveihinsä. Saksalaisten piinkova koodi on murrettava.


Kommentti:

Tässä on mielenkiintoinen näkökulma toisen maailmansodan aikaan. Muutenkin on mielenkiintoista lukea sota-ajasta Ruotsissa, sillä muita näkökulmia on kyllä tullut luettua kirjatolkulla. Tässä ovat pääosassa matemaattisesti lahjakkaiksi osoittautuneet kolme naista.
Tämä kirja aloittaa Liittolaiset-trilogian. Vaikka asetelma on mielenkiintoinen ja henkilöt ovat jo tulleet mukavasti tutuiksi, olen hieman pettynyt. Kirjan tyyli ja aihe ovat mielestäni jonkinlaisessa ristiriidassa ja kirjailijan chic lit-menneisyys kyllä paistaa läpi. Se voisi olla hyväkin asia, pidänhän itsekin chic litistä. Mutta jokin tässä tökkii, ainakin itselleni tuli sellainen tunne, että naisten hiuskuvauksilla jotenkin vähän häivytetään asiasisällön puutteita.
Olen nyt kuitenkin jo sen verran tutustunut päähenkilöihin, että jatkotapahtumat tietenkin kiinnostavat ja todennäköisesti luen sarjan seuraavatkin osat, vaikka ei tämä nyt ihan huippusarja tunnu olevan.
(286 sivua.)

Ei kommentteja: