maanantai 26. syyskuuta 2022

Harman, Patricia: Kätilön koettelemukset

Patricia Harman: Kätilön koettelemukset
The Reluctant Midwife, 2015
Suom. Timo Korppi
Bazar Kustannus Oy, 2022
Luin ~ 26.9.2022



Kuvaus:

Patricia Harmanin Kätilön koettelemukset on koskettavan lämmin romaani nuoren kätilön koitoksista 1930-luvun Yhdysvalloissa.
Suuri lama on iskenyt 1930-luvun Länsi-Virginiaan. Monet miehet ovat jääneet työttömiksi ja naiset tekevät parhaansa pitääkseen lapsensa ravittuina. Nuori kätilö Becky Myers saapuu auttamaan Hope Riverin yhteisöä juuri silloin, kun hänen apuaan tarvitaan kaikkein eniten. Becky tuntee kuitenkin olonsa epävarmaksi kätilönä ja joutuu tukeutumaan ystävänsä, kokeneen kätilö Patience Murphyn apuun.
Vaikka Becky tuntee olevansa kotonaan Hope Riverissa, painavat menneisyyden kokemukset hänen harteitaan. Myös Patience joutuu käsittelemään menneisyyttään, ja omaa lastaan odottaessaan hän toivoo Beckyn olevan yhä enemmän Hope Riverin äitien tukena. Muutosten keskellä osavaltiota kohtaa raivokas metsäpalo, ja Becky sekä Patience joutuvat keräämään kaiken rohkeutensa pitääkseen Hope Riverin asukkaat turvassa.

Kommentti:

Tässä kirjassa oli todella mielenkiintoista kuvausta 1930-luvun PohjoisAmerikann lama-ajasta ja sairaanhoidosta. Olen lukenut kauan sitten Hope Riverin kätilön (tätä edeltävä kirja) ja muistan hämmästelleeni silloin, miten monta erilaista tarinaa voikaan kertoa samasta aiheesta - synnytyksestä. Koska päähenkilö hoitaja Becky toimi ensisijaisesti sairaanhoitajana, nytkin kohdattiin monenlaisia erilaisia tapauksia. Pääteemana tarinassa oli sittenkin ystävyys ja yhteisöllisyys.
Tarinan erikoinen juonne on hoitaja Beckyn mukanaan "raahaama", puhe- ja toimintakykynsä lähes täydellisesti menettänyt tohtori Bloom.
Mielenkiintoinen tarina, mutta jonkin verran lukemista häiritsivät kielelliset epätarkkuudet. Kaikista en osaa sanoa, ovatko alkuperäisen tekstin aiheuttamia vai käännöskukkasia, mutta tekstissä oli melko paljon epätasaisuustta ja jopa joitakin sanoja, jotka eivät mielestäni yksinkertaisesti sopineet ajankuvaan.
Loppujen lopuksi ne eivät onneksi kuitenkaan liikaa häirinneet, koska itse tarina oli mukava ja sujuva.

(495 sivua.)

Ei kommentteja: