torstai 15. maaliskuuta 2018

Anglada, Maria Àngels: Auschwitzin viulu

Maria Àngels Anglada: Auschwitzin viulu

Katalaaninkielinen alkuteos: El violi d'Auschwitz, 1994

Suom. Satu Ekman

Bazar, 2018

Luin ~ 15.3.2018Kuvaus:
Klassikkoteos kauneuden, taiteen ja toivon voimasta.

Puola 1991. Arvostettu viulisti päättää jäädä seuraamaan paikallisen orkesterin konserttia oman esiintymisensä jälkeen. Hänen huomionsa kiinnittyy erityisesti sooloviuluun, jonka sointi on täyteläisen samettinen. Ja surusilmäiseen vanhempaan naisviulistiin, joka soittaa äärimmäisen puhtaasti eläytyen musiikkiin koko sielustaan. Instrumentti alkaa kiehtoa häntä suunnattomasti, ja hän onnistuukin tapaamaan viulua soittaneen naisen, Reginan. He ystävystyvät, ja lopulta Regina kertoo uudelle ystävälleen soittimen karmaisevan tarinan.

Saksa 1944. Puolalainen viuluntekijä Daniel on puusepän taitojensa vuoksi keskitysleirillä paremmassa asemassa kuin moni muu, vaikkei hänenkään tilanteessaan ole kehumista. Sattuman kautta Daniel määrätään rakentamaan viulu korkea-arvoiselle natsiupseerille. Palkkiona on hänen henkensä, epäonnistumisesta olisi seurauksena kuolema.
Auschwitzin viulu on enemmän kuin pelkkä romaani: se on unohtumaton tarina miehestä, joka kieltäytyi luopumasta toivostaan historian suurimman julmuuden edessä. Kirja julkaistiin alun perin vuonna 1994, mutta on uudelleenjulkaisun jälkeen noussut viime vuosina suureksi kansainväliseksi menestykseksi.

Kommentti:
Pieni, mutta hieno kirja. Kertoo jollain lailla kaunistelemattoman karusti ja sittenkin kauniisti tämän tarinan. Kirja on niin pieni ja tiivis, että se jättää paljon kertomattakin.

(142 sivua.)

Ei kommentteja: