torstai 22. tammikuuta 2015

Kummu, Essi: Lasteni tarina

Essi Kummu: Lasteni tarina

Tammi, 2014

Luin ~ 22.1.2015Kuvaus:
Uskallanko rakastaa omaa lastani?

Miksei jokaisella pikkulapsella olisi oikeus kuulla syntymänsä tarina? Äidin rohkea kertomus kivuliaasta rakkaudesta keskoskaksosiin.

Kun tytär kipuaa syliin ja kyselee vauva-ajastaan, äiti mykistyy, aihe on liian kipeä. Essi Kummun kaksoset syntyivät keskosina. Tämä kirja on omaelämäkerrallisiin kokemuksiin perustuva avoin kuvaus Ainon ja Kallen syntymän jälkeisestä ajasta sekä kuoleman läsnäolosta perheessä silloinkin, kun todelliset vaikeudet on jo voitettu. Teos on vaikeasta aiheestaan huolimatta lämmin ja solmun avaava kertomus rakkauden musertavasta voimasta.


Oma kommentti: Kirja oli alkuun aika rankkaa tekstiä, kertojan oma ahdistus on niin käsinkosketeltavaa.
Sitten hieman hämmennyin, sillä kirjahan on enemmänkin kirjoittajan itsensä ja hänen perheensä ja sukunsa tarina kuin niinkään näiden pienten keskoskaksosten. Toki lasten syntymän jälkeinen aika keskososastoineen ja hätätilanteineen käydään läpi, mutta läpi tunkee ennen kaikkea suvun puhumattomuuden perinne (perintö), jonka käsittelystä loppujen lopuksi on kysymys.
Hieman minua häiritsi kirjan esittelytekstin "jokaisen lapsen oikeus kuulla syntymänsä tarina", sillä eihän tämä mitään lasten luettavaa ole. Mutta tärkeä kirja kirjoittajan itsensä prosessoidessa tapahtumaa ja selkeästi iso askel toipumisen tiellä. Kyllähän tällaisista traumoista tokenemiseen menee vuosia, mutta ihmeellistä on myöskin kirjoittamisen ja läpikäymisen teho.
Joskus aikanaan lapsillekin voi tästä asiasta varmaankin kertoa, eikä kaikkea rankinta ehkä tarvitse enää käydä läpikään... antaahan ajallinen etäisyyskin lopulta paljon anteeksi, kun toipuminen on alkanut. (Juttelen tässä nyt näin ympäripyöreästi, kun en halua liikaa paljastaakaan.)
Suosittelen.

Ei kommentteja: