lauantai 2. elokuuta 2014

Walls, Jeannette: Lasilinna

Jeannette Walls: Lasilinna

The Glass Castle, 2005

Suom. Raija Rintamäki

Bazar, 2014

Luin ~ 2.8.2014"Meillä kaikilla on omat taakkamme, mutta minusta ne pitää opetella hyväksymään eikä vastustella niitä; pitää ymmärtää, että pahimpiinkin kokemuksiin kätkeytyy arvokas lahja, jos sen vaan suostuu ottamaan vastaan."
Jeannette Walls

Jeannette Wallsin vanhempien itsepäinen epäsovinnaisuus oli perheen kirous ja pelastus. Rex ja Rose Mary Wallsilla oli neljä lasta. Aluksi he elivät kuin kiertolaiset: siirtyivät Yhdysvaltain lounaisosan pienestä kaupungista toiseen ja leiriytyivät vuorilla. Rex oli karismaattinen ja kekseliäs mies, joka selvin päin ollessaan kertoi lapsilleen lumoavia tarinoita fysiikasta ja geologiasta ja siitä, miten elämää eletään täysillä ja pelotta. Rose Mary oli innokas taidemaalari ja kirjoittaja. Hänen innostuksensa taiteen tekemiseen oli niin palavaa, että ruoanlaitto ja lapsista huolehtiminen jäi toiselle sijalle.

Huolimatta kaoottisista kotioloista Jeannette Walls kuvaa vanhempiaan lämpimästi ja rakastavasti, ilman katkeruutta. Lasilinna on paitsi uskomaton ja epätavallinen elämäntarina myös hellä ja koskettava kuvaus ehdottomasta rakkaudesta perheessä, joka kaikista virheistään huolimatta antoi eväät toteuttaa rohkeasti omilla ehdoilla valittua elämäntietä.

Kirjan pohjalta on tekeillä elokuva, jonka pääosaa näyttelee Jennifer Lawrence.


Olipa mielnkiintoinen tarina. Tykkäsin kirjoitustyylistä, kirjailija ei mitenkään syyllistänyt eikä tuntunut katkeralta, vaikka syytä olisi voinut olla. Lukekaa!

Ei kommentteja: