torstai 30. tammikuuta 2025

Zidan, Irene: Isäni appelsiininkukkien maasta

Irene Zidan: Isäni appelsiininkukkien maasta
WSOY, 2024
Luin ~ 29.1.2025



Kuvaus:
Vääryyden varjo on pitkä.
Syvästi inhimillinen romaani palestiinalaisten ja israelilaisten konfliktin ylisukupolvisista vaikutuksista.
Sodan leimahdus heittää toimittajana työskentelevän tyttären keskelle kiivasta identiteettikamppailua sekä julkisuudessa että henkilökohtaisessa elämässä. Alkaa matka kohti oman isän ja Lähi-idän konfliktin parempaa ymmärtämistä.
Isä on vastustanut nuorena miehittäjää ja joutunut vankilaan. Hän on jättänyt kotinsa, löytänyt Suomesta rakkauden ja perustanut perheen, mutta mieli on ollut rikottu, eikä kaikki ole ollut tyttären lapsuudessa todellakaan hyvin.
Jotkin asiat kulkevat sukupolvelta toiselle, mutta voisiko menneen kanssa löytää jo rauhan?
Isäni appelsiininkukkien maasta on romaani, jota lävistävät pakahduttava toiseuden ja epäoikeudenmukaisuuden tuntu mutta myös itsepintainen elämänusko ja kaiken voittava rakkaus.

Kommentti:

Hyvä kirja. Tämä on vaikea aihe käsitellä niin, ettei aina tulisi jotain sanomista puolueellisuudesta, sen tämä kirja myös osoitti.
(281 sivua.)

tiistai 21. tammikuuta 2025

Launonen, Lari: Poikani, elä vielä ensi talvi

Lari Launonen: Poikani, elä vielä ensi talvi:
lyhyen elämän filosofia

Otava, 2024
Luin ~ 21.1.2025



Kuvaus:

Kuolemansairaan lapsen isä etsii elämän ja sen lopun merkitystä.
Huugo kuolee hieman ennen nelivuotispäiväänsä. Pojan lyhyt ja kivinen polku maan päällä pakottaa uskonnonfilosofiasta väitelleen isän vaikeiden kysymysten eteen.
Milloin elämä on enemmän taakka kuin lahja? Onko lisääntymisessä järkeä, jos tunnustamme ihmiselämään liittyvät riskit? Saako lapsen kärsimykselle etsiä tarkoitusta? Entä onko taivaassa vammaisuutta? Tunneviileä isä kipuilee myös surunsa pinnallisuuden kanssa.
Tarinallinen teos itkettää, naurattaa ja pistää lukijan ajattelemaan. Se sivuaa myös yhteiskunnallisia aiheita, kuten lapsettomuutta, eutanasiaa ja koronakriisin repimiä ihmissuhteita.


Kommentti:

Tosi tarina Huugosta, joka eli niin lyhyen elämän synnynnäisen geneettisen sairauden vuoksi. Huugon isä kertoo Huugon elämästä ja pohtii samalla omaa isyyttään, elämän tarkoitusta ja monia muita tärkeitä aiheita kiinnostavalla tavalla.
Ajattelemista jäi paljon.
Hieno kunnianosoitus, tai ehkä sittenkin rakkaudentunnustus Huugolle.

(317 sivua.)

torstai 16. tammikuuta 2025

Morrey, Beth: Delphine Jonesin tuhat pientä unelmaa

Beth Morrey: Delphine Jonesin tuhat pientä unelmaa
Em & Me, 2022
Suom. Pirjo Ruti
Bazar Kustannus Oy, 2023
Luin ~ 16.1.2025



Kuvaus:

Äiti, tytär ja salaisuuksien kahlitsema elämä.
Beth Morreyn sydäntälämmittävä romaani Delphine Jonesin tuhat pientä unelmaa kysyy, uskaltaako haaveisiin luottaa, jos niistä on kerran joutunut luopumaan.
Delphine Jonesin piti hankkia hyvä koulutus, matkustella pitkin maailmaa ja tehdä jotain merkittävää. Jossain vaiheessa kaikki meni kuitenkin pieleen. Nyt Delphine on kahvilassa työskentelevä yksinhuoltajaäiti, joka yrittää tulla toimeen niin taloudellisesti kuin muutenkin elämässä.
Delphine haluaisi hyvän kodin itselleen ja tyttärelleen Emille, mutta valoa ei ole juurikaan näkyvissä. Kaiken lisäksi Delphine huolehtii isästään, joka suree vaimoaan, Delphinen ranskalaista äitiä Jojoa. Elämästä tuntuvat kadonneen kaikki värit.
Sitten koittaa päivä, jolloin kaikki muuttuu. Mutta uskaltaako Delphine päästää irti menneisyydestä, salaisuudesta, joka voisi tuhota kaiken – ja alkaa luottaa unelmiinsa?
Beth Morreyn Delphine Jonesin tuhat pientä unelmaa on valoisa romaani oman tien löytymisestä, hyvästä musiikista, kahviloista sekä äideistä ja tyttäristä. Se tarjoaa lukijalleen balsamia kaikkiin huoliin.


Kommentti:

(446 sivua.)

maanantai 13. tammikuuta 2025

Annola, Elina: Kaikki lokakuun taivaat

Elina Annola: Kaikki lokakuun taivaat
Bazar Kustannus Oy, 2022
Luin ~ 13.1.2025


Kuvaus:
Mitä kaikkea pahaa voi saada aikaan haluamalla hyvää.
Elina Annolan Kaikki lokakuun taivaat -romaanissa alakoulun opettaja on valmis tekemään oppilaiden eteen kaikkensa, vaikka väkisin.
Kaisu Hänninen on hyvä opettaja. Hän osallistaa, huomioi ja rohkaisee, eikä hänellä ole vaikeuksia pitää lankoja käsissään toisin kuin joillakin kollegoilla. Hän on vastuussa oppimiskokemuksista, tärkeästä osasta lapsuutta. Toisten ihmisten lapsista. Ja lasten vuoksi on joustettava.
Kaisun kolmosluokalla on Alina, jonka isä on opettanut tappamaan nettipelin zombit ja jonka äidiltä on kadonnut rakkaus. On Sagal, pieni somalityttö, jonka äiti kolisuttelee huonekaluja öisin. Mikael, joka piirtää naaleja ja koiria ja jonka isä tietää tarkalleen, mikä on Mikaelin parhaaksi.
Elina Annolan toisen romaanin modernissa koulumaailmassa kommunikointi on moniääniseksi pirstaloitunutta, ja ihmiset satuttavat itsensä väärinymmärrysten teräviin säröihin etsiessään yhteyttä toisiinsa. Annola kertoo sisällämme märkivistä haavoista ja piilotetuista peloista, jotka vääntävät hyvätkin pyrkimykset vahingollisiksi teoiksi. Aggressioksi, joka purskahtaa ulos odottamatta.


Kommentti:

Olisin kaivannut harmaaseen kerrontaan hiukan valoisampia sävyjä edes kontrastiksi.

(400 sivua.)

keskiviikko 1. tammikuuta 2025

Hannah, Kristin: Tomun ja tuulen maa

Kristin Hannah: Tomun ja tuulen maa
The Four Winds, 2021
Suom. Marja Helanen
WSOY, 2022
Luin ~ 1.1.2025


Kuvaus:

Texas 1921, Ensimmäinen maailmansota on päättynyt, talous on kääntynyt nousuun ja keskilännen vehnäpellot kukoistavat. Eristyksissä kasvanut Elsa Wolcottunelmoi omasta perheestä ja elämästä, jossa hänen valintojaan ei rajoittaisi perhe eikä neljätoistavuotiaana podettu reumakuume. Elsa tekee päätöksen, jolla on kauaskantoiset seuraukset: hän nai miehen, jota ei rakasta.
Kymmenen vuotta myöhemmin tilanne on kääntynyt katastrofaaliseksi. Pellot ovat kuivuneet, tomumyrskyt riehuvat pitkin maata ja työttömyys on huipussaan. Maanviljelijät taistelevat säilyttääkseen maansa ja elinkeinonsa. Elsan on tehtävä tuskallinen päätös: jäädä vai lähteä. Voiko hän lähteä rakastamaltaan seudulta etsimään parempaa tulevaisuutta?


Kommentti:
Muistan joskus jo aloittaneeni tämän kirjan, mutta jostain syystä se on silloin jäänyt kesken. Ehkä uutuuskirjana laina-aika loppui?
Tällaisesta ajanjaksosta ja sen tapahtumista USA:ssa minulla ei ollut ennestään mitään tietoa, joten oli todella mielenkiintoinen lukukokemus kaikessa karuudessaan.
Urhea Elsa.

(533 sivua.)